Vis undermeny

Dynabel 50 år

Publisert 13.06.2015 17:06
Lytterom_Sannergaten_800

Dynabel / Eltek 50 år 

Ingeniør Erik Strand stiftet Eltek i 1965 og er en av pionerene i norsk radiobransje. I 1997 ble Eltek AS og i 2009 skiftet Eltek AS navn til Dynabel AS, og Kjetil Strand har overtatt ledelsen etter faren. Det er ikke mange i bransjen som kan vise til 50 års kontinuerlig drift.

På Grünerløkka, ikke langt fra Freia, utviklet ingeniør Erik Strand Eltek til å bli den ledende forhandleren i Norge for elektroniske komponenter og selvbyggerkit. Høyttalerbyggesett, bilstereo, hi-fi, hjemmekino og egenutviklede høyttalere ble etter hvert bærebjelkene i det som fra 2009 fikk navnet Dynabel etter Elteks egenproduserte høyttalere.


Erik Strand er i sitt 82. år og forteller at han begynte som salgsingeniør hos Hauer radio i Oslo, et av firmaene under Ingeniørfirmaet Morgenstierne & Co som ble etablert allerede i 1945. Da han startet Eltek Ing. Erik Strand i 1965 var byggesett og måleinstrumenter fra Heathkit blant de først produktene etterfulgt av de populære elektrobyggesettene fra Jostykit, samt høyttalerenheter fra bl.a. SEAS, Peerless og Goodman. Butikken på hjørnet av Helgesens gate og Københavngata var unik i sitt slag i Oslo på 60-tallet og ble et eldorado for elektronikkinteresserte selvbyggere, inkludert undertegnede.

På midten av 70-tallet vokste Eltek Ing. Erik Strand inn i større lokaler i Sannergaten og utvidet med en stor lydavdeling med et av byens største utvalg av hi-fi høyttalere på den tiden. Eltek var da Norges største forhandler av høyttalere fra den amerikanske produsenten Bose.


Erik Strand forteller at han vant en salgskonkurranse med fabrikkbesøk til Bose i USA med gratis cruise uken etter, men etter den faglige delen med besøket på fabrikken dro den pliktoppfyllende ingeniøren hjem til Norge for å passe butikk og familie. Andre bestselgere for Eltek på den tiden, i tillegg til byggesettene, var høyttalere fra JBL, B&W, KEF, SEAS og elektronikk fra Kenwood og Technics.


På slutten av 70-tallet ekspanderte Eltek ytterligere og flyttet til Torggaten som allerede hadde flere hi-fi butikker. Eltek utviklet seg der til å bli en av Oslos og Norges største forhandlere av Sony med rekordstort salg av videomaskiner som alle skulle ha.


I 1983 flyttet Eltek ut av Oslo sentrum til Østensjøveien 7 og videre til større lokaler i Tvetenveien 32, der høyttalerbyggesett og utvikling av egne høyttalermodeller med merkenavnet Dynabel ble hovedgeskjeften. Den legendariske high-end høyttaleren Dynabel Euforia ble årets beste høyttaler i Lyd & Bilde året 1999. I dag er 
Dynabel Euforia blitt et collector’s item og har fremdeles mange fornøyde brukere. En annen legendarisk høyttalermodell ble Dynabel Exact og Dynabel Super Exact. En ombygd aktiv versjon av Dynabel Super Exact brukes på tiende året av den multi Grammynominerte lyddesigneren Morten Lindberg i Lindberg Lyd (2L).


Med den store suksessen for Dynabel høyttalere var det naturlig at Eltek skiftet navn til Dynabel i 2009. Høyttalerbyggesett er også i dag sammen med hi-fi og ikke minst bilstereo for viderekommende og for konkurransebruk, bedriftens kjerneområder. Dynabel har utstyrt både Norges- og Europamestere i bilstereo med feinschmeckerutstyr fra bl.a. Digital Designs, Mosconi og Gladen.

Erik Strand intervjuet av Jan Stangeby Nielsen 

Oppdatert 13.06.2015 17:15